5. Bölüm: iDevice’lar

5.5.5. Dereceli Puanlama Anahtarı

Bu iDevice’ı, değerlendirme listelerini kaynağa dâhil etmek için kullanabilirsiniz. Sıfırdan bir tane oluşturabilir veya eXeLearning’de model olarak gelenlerden bazılarını yükleyebilirsiniz.

iDevice Başlığı
Görsel 5.135 Zeki TUMAN. Not Oluşturma. (CC BY-SA)

Her iki durumda da tüm parametreleri özelleştirebilirsiniz:

• Dereceli Puanlama Anahtarının başlığını
  • Değerlendirilecek yönleri
  • Performans seviyelerini
  • Tanımlayıcıları
  • Her bir tanımlayıcının ağırlığını
  • Ayrıca sırayı değiştirin, sütunlarıimage ve satırları image kaldırın ve yenilerini ekleyin image.

Dereceli puanlama anahtarı oluşturulduktan sonra öğrencileri değerlendirmek ve değerlendirmeleri yazdırmak için uygulayabilirsiniz.

Aşağıda, “Dereceli Puanlama Anahtarı” iDevice’ının kullanma süreci yer almaktadır.

Yeni Değerlendirme Listesi

“Dereceli Puanlama Anahtarı”nı seçtiğinizde başlangıç ​​noktanız tamamlayıp özelleştirebileceğiniz bir 4×4 tablo olacaktır.

yeni değerlendirme listesi
Görsel 5.136 Zeki TUMAN. Not Oluşturma. (CC BY-SA)
Örnek Değerlendirme Listeleri

“Örnek Değerlendirme Listeleri”ni seçerseniz daha sonra uyarlamak üzere önerilen birkaç (sözlü sunum, video, infografik…) arasından seçim yapabilirsiniz. Tüm alanlar değiştirilebilir.

Örnek Değerlendirme Listesi
Görsel 5.137 Zeki TUMAN. Not Oluşturma. (CC BY-SA)
Ön İzleme

Dereceli Puanlama Anahtarı oluşturulduktan sonra “Onay Düğmesi”neimage tıklayarak iDevice’ınızı kaydedebilirsiniz. “Ön İzleme” bölümünden, “değerlendirme listesi” nin nasıl görüneceğini görebilir ve “Uygula”ya tıklayarak değerlendirme yapmak için kullanabilirsiniz.

Puan anahtarı önizlemesi
Görsel 5.138 Zeki TUMAN. Not Oluşturma. (CC BY-SA)
Dereceli Puanlama Anahtarının Uygulanması

İlgili öğrencinin değerlendirme listesi doldurulduktan sonra değerlendirmeyi yazdırabilir veya pdf olarak kaydedebilirsiniz.

İmza Başvurusu
Görsel 5.139 Zeki TUMAN. Not Oluşturma. (CC BY-SA)

Dereceli Puanlama Anahtarı Örneği

Yazılı çalışmaları değerlendirmek için dereceli puanlama anahtarı

Görsel 5.140 CEDEC. Yazılı Çalışmaları Değerlendirmek İçin Dereceli Puanlama Anahtarı (CC BY-SA)

eXe Alıştırması: Dereceli Puanlama Anahtarı Oluşturma

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. Diğer içerikler” düğümünde bir iDevice “Rubrik” oluşturun. Başlığı değiştirin.
  3. Örnek rubriklerden birini içeriğinize uyarlayarak değiştirin.
  4. Bitirdiğinizde, sonucu görmek için bitti düğmesine tıklayın.
  5. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).