5. Bölüm: iDevice’lar

5.3.5. Çoktan Seçmeli

Bu iDevice’ı, öğrenciye bir veya daha fazla çoktan seçmeli soru sormak için kullanabilirsiniz. Her sorunun yalnızca bir doğru cevabı vardır. Etkinlik tamamlanırken veya tamamlandıktan sonra ipuçları olarak öğrenciye gösterilecek çeşitli geri bildirimler oluşturabilirsiniz. Bu tür bir etkinlik, öğrencinin üzerinde çalışılan içeriğin özümsendiğini doğrulamasını kolaylaştıracaktır.

iDevice’lar listesindeki “Etkileşimli Alıştırmalar” bölümünden “Çoktan Seçmeli”yi seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

çoktan seçmeli
Görsel 5.12 Zeki TUMAN. Çoktan Seçmeli. (CC BY-SA)
“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturun.,

“Soru” alanına sorunun metnini yazın. Sorulmak istenen net bir şekilde ifade edilmelidir. Belirsiz olma eğiliminde oldukları için olumsuz öncüllerden kaçınmak gerekir.

“Seçenek” alanına, mevcut yanıt seçeneklerini yazabilirsiniz. Alanın sağındaki butondan doğru olan seçeneği işaretleyebilirsiniz. “Başka Bir Seçenek Ekle” butonuna basarak yeni seçenekler ekleyebilirsiniz. Her zaman 3 ile 4 arasında yanıt seçeneği sunmanızı tavsiye ederiz.

“Geri bildirim” alanına, etkinliği yaptıktan sonra okuyucuların görmesini istediğiniz geri bildirimleri yazabilirsiniz. Alanı boş bırakırsanız, varsayılan geri bildirim sunulacaktır.

“Başka Soru Ekle” düğmesine basarak iDevice üzerine yeni sorular ekleyebilirsiniz.

eXe Alıştırması: Çoktan Seçmeli Soru Etkinliği Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. “Etkileşimli Alıştırmalar” listesinden “Çoktan Seçmeli” ye tıklayın. Etkinliğiniz için bir “Başlık” girin.
  3. “Soru” alanına soru metninizi yazın. Bir pdf dosyası bağlantısı ekleyin.
  4. “Öneri” alanında öğrencinin soruyu doğru cevaplamasına yardımcı olacak bir ipucu girebilir ya da dilerseniz alanı boş bırakabilirsiniz.
  5. Aynı alan üzerinde, her biri üç olası yanıt seçeneğine sahip üç soru oluşturun.
  6. “Seçenek” alanına, mevcut yanıt seçeneklerini yazınız. Alanın sağındaki butondan doğru olan seçeneği işaretleyiniz. “Başka Bir Seçenek Ekle” butonuna basarak yeni seçenekler ekleyebilirsiniz.
  7. “Geri bildirim” alanına, etkinliği yaptıktan sonra okuyucuların görmesini istediğiniz geri bildirimleri yazınız. Alan boş bırakıldığında, varsayılan geri bildirim sunulacaktır.
  8. Bittiğinde sonucu görmek için “Onay Düğmesi”ne tıklayın.
  9. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).