5. Bölüm: iDevice’lar

5.3.6. Çoklu Seçim

Bu iDevice’ı öğrenciye bir veya daha fazla çoktan seçmeli soru sormak için kullanabilirsiniz. Her sorunun birden fazla doğru cevabı olabilir. Etkinlik tamamlandıktan sonra öğrenciye bir geri bildirim sunabilirsiniz. Bu tür bir etkinlik, öğrencinin üzerinde çalışılan içeriğin özümsendiğini doğrulamasını kolaylaştıracaktır.

iDevice’lar listesindeki “Etkileşimli Alıştırmalar” bölümünden “Çoklu Seçim”i seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

çoklu seç
Görsel 5.13 Zeki TUMAN. Çoklu Seç. (CC BY-SA)
“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturun.

“Soru” alanına sorunun metnini yazın. Sorulmak istenen net bir şekilde ifade edilmelidir. Belirsiz olma eğiliminde oldukları için olumsuz öncüllerden kaçınmak gerekir.

“Seçenek” alanına, mevcut yanıt seçenekleriyle metni yazın. Alanın sağındaki kutucuğa gerektiği kadar doğru cevap seçeneği işaretleyebilirsiniz. “Başka Seçenek Ekle” butonuna basarak yeni seçenekler ekleyebilirsiniz. Her zaman 3 ila 4 cevap seçeneği arasında bir aralık eklemek tavsiye edilir.

“Geri bildirim” alanına, etkinliği yaptıktan sonra okuyucuların görmesini istediğiniz geri bildirimleri yazabilirsiniz. Alanı boş bırakırsanız, varsayılan geri bildirim sunulacaktır.

“Başka Soru Ekle” butonuna tıklayarak yeni sorular ekleyebilirsiniz.

eXe Alıştırması: Çoklu Seçim Sorusu Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. “Etkileşimli Alıştırmalar” listesinden “Çoklu Seçim”e tıklayın. Etkinliğiniz için bir “Başlık” girin.
  3. “Soru” alanına her biri üç olası yanıt seçeneğine sahip üç soru oluşturun. Soruların herhangi birinde birden fazla seçeneği doğru olarak işaretleyin.
  4. “Seçenek” alanına, mevcut yanıt seçenekleriyle metni yazın. Alanın sağındaki kutucuğa gerektiği kadar doğru cevap seçeneği işaretleyin. “Başka Seçenek Ekle” butonuna basarak yeni seçenekler ekleyebilirsiniz.
  5. “Geri bildirim” alanına, etkinliği yaptıktan sonra okuyucuların görmesini istediğiniz geri bildirimleri yazın.
  6. Bitirdikten sonra sonucu görmek için “Onay Düğmesi”ne tıklayın.
  7. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).