5. Bölüm: iDevice’lar

5.4.5. Bulmaca

Bu iDevice’ı; metin, görüntü ve sesleri kullanabileceğiniz bulmaca etkinlikleri oluşturmak için kullanabileceksiniz.

iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden “Bulmaca”yı seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler görüntülenecektir:

bulmaca
Görsel 5.58 Zeki TUMAN. Bulmaca Oluşturma. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturun. Hemen yanından başlığınız için bir “Simge” ekleme olanağına sahipsiniz. “İçerikten Sonra” bölümünden isteğe bağlı olarak hazırladığınız içeriğe yeni bir içerik dâhil edebilirsiniz.

“Gelişmiş Mod”u etkinleştirdiğinizde oyununuzu çok esnek bir şekilde yapılandırmanızı sağlayacak her biri farklı işlevselliğe sahip bir dizi sekme göreceksiniz.

Genel Ayarlar

“Genel Ayarlar” sekmesi, “Bulmaca” oyunu oluşturulurken varsayılan olarak görüntülenen sekmedir.

Bu sekmede oyunu oynamak için gerekli talimatları, mevcut farklı seçenekleri ve ayarları ve soruları tanımlayacaksınız.

• “Yönergeler” bölümüne tıkladığınızda izlenecek talimatları belirtebileceğiniz bir metin kutusu açılacaktır.
Görsel 5.59 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)
  • “Seçenekler” bölümüne tıklayarak oyunun küçültülmüş olarak gösterilip gösterilmeyeceğine, süreye, çözüm düğmesinin gösterilip gösterilmeyeceğine, çapraz ve ters yazımın kabul edilip edilmeyeceğine, oyunun sonunda belirli bir doğru cevap yüzdesine ulaşılmışsa gösterilecek geri bildirim metnine ve oyunda gösterilecek soru sayısına karar verebilirsiniz.
seçenekler
Görsel 5.60 Zeki TUMAN. Seçenekler. (CC BY-SA)
  • “Kelime/İfade” bölümüne tıklayarak şunlara karar verebilirsiniz:
    • Bulunacak kelimeye
    • Oyunun yan tarafında görüntülenecek kelimenin tanımına
    • İlgili bir resme
    • Kelimeyi tanımlayan bir sese
Görsel 5.61 Zeki TUMAN. Kelime/İfade. (CC BY-SA)

Şifreler

“Şifreler” sekmesinden, oyuncuların bir önceki aktiviteden şifre alana kadar yeni bir oyuna erişemeyeceklerini gösteren bir meydan okuma güzergâhı oluşturabilirsiniz. Bunun için oyunculara belirli bir isabet yüzdesine ulaştıklarında gösterilecek; yeni bir meydan okuma veya sonraki etkinlik için şifre olarak kullanabilecekleri bir “Erişim Kodu” ve “Mesaj” oluşturabileceksiniz.

Görsel 5.62 Zeki TUMAN. Şifreler. (CC BY-SA)

Her ikisi de isteğe bağlıdır. Seçenekleri yapılandırdığınızda resimdeki gibi görünecektir.

SCORM

“SCORM” sekmesinden, öğrencileriniz tarafından elde edilen sonuçları kaydetmek isteyip istemediğinizi ve içeriğinizi dışa aktardığınızda bunu hangi koşullar altında yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Görsel 5.63 Zeki TUMAN. SCORM. (CC BY-SA)

Bu kaydetme seçeneğinin yalnızca SCORM dışa aktarımları için kullanılabileceğini ve içeriğinizi Moodle veya SCORM uyumlu diğer ÖYS platformlarında yayımladığınızda kullanılabileceğini lütfen unutmayın.

Dil Ayarları

iDevice tarafından oluşturulan metinleri ve otomatik mesajları özelleştirebileceğiniz sekmedir.

eXe Alıştırması: Bulmaca Oyunu Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:
  1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. Oyunlar” bölümünden “Bulmaca”ya tıklayın. Oyun için bir “Başlık” oluşturun.
  3. Bulunmasını istediğiniz kelimeleri yazın. Bittiğinde sonucu görmek için “Onay Düğmesi“ne tıklayın.
  4. Değişikliklerinizi kaydedin (Dosya > Kaydet).