5. Bölüm: iDevice’lar

5.3.8. Boşluk Doldurma

Bu iDevice’ı, öğrenciye doldurulması gereken boşlukları olan bir metin sunmak için kullanabilirsiniz. Geri bildirim sunmaya imkân tanır.
Birkaç düzeltme seçeneğiniz olacak:

• Cevapta Esneklik: Sadece bir harfte farklılık gösteren cevapları iyi olarak kabul eder.
  • Büyük Küçük Harf Hatasına İzin Ver: İlk harf (büyük/küçük harf) doğru olmasa bile sözcüğü doğru kabul eder.
  • Anında Düzeltme: Sözcüğün tamamlanmasının ardından kullanıcının talep etmesini beklemeden düzeltir.

iDevice’lar listesindeki “Etkileşimli Alıştırmalar” bölümünden “Boşluk Doldurma”yı seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

Boşlukları doldurma
Görsel 5.15 Zeki TUMAN. Boşluk Doldurma. (CC BY-SA)
“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturabilirsiniz.

“Yönergeler” bölümüne aktiviteyi gerçekleştirmek için talimatları içeren metni yazabilirsiniz.

“Boşluk Doldurma Metni” alanına “Kelimeyi Gizle / Göster” butonuna tıkladığınızda kaybolmasını istediğiniz kelime veya kelimeleri seçip etkinliğin oluşturulacağı metni yazabilirsiniz.

Farklı düzeltme seçeneklerini işaretleme imkânına sahipsiniz.

Son olarak “Geri Bildirim” bölümünden, öğrencilerinizin önerilen aktiviteyi gerçekleştirmelerine yardımcı olabilecek bilgi ve yönergeleri dâhil edebilirsiniz.

eXe Alıştırması: Boşlukları Doldurma Etkinliği Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. “Etkileşimli Alıştırmalar” listesinden “Boşluk Doldurma”yı seçin. Etkinliğiniz için bir “Başlık” girin.
  3. En az iki sözcük veya dizenin gizli olduğu bir metin oluşturun.
  4. “Boşluk Doldurma Metni” alanına “Kelimeyi Gizle / Göster” butonuna tıkladığınızda kaybolmasını istediğiniz kelime veya kelimeleri seçip etkinliğin oluşturulacağı metni yazın.
  5. Bitirdiğinizde, sonucu görmek için “Onay Düğmesi” ne tıklayın.
  6. “Yönergeler” bölümüne aktiviteyi gerçekleştirmek için talimatları içeren metni yazın.
  7. Son olarak “Geri Bildirim” bölümünden, öğrencilerinizin önerilen aktiviteyi gerçekleştirmelerine yardımcı olabilecek bilgi ve yönergeleri dâhil edin.
  8. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).