5. Bölüm: iDevice’lar

5.3.2. Açılır Kutu

“Açılır Kutu” iDevice’ı, öğrenciye kelime dizininden seçim yapması için metin listesi önerir. Metin içerisinden seçtiğiniz kelimenin yanı sıra (bu doğru cevap olacaktır) öğrenciye seçim yapılacağı diğer seçenekleri (çeldiricileri) arttırmak için yeni kelimeleri (ilgili kutuda “|” ile ayrılmış) ekleme olanağına sahipsiniz. Puanlama yapabilir ve geri bildirim ekleyebilirsiniz.

iDevice’lar listesindeki “Etkileşimli Alıştırmalar” bölümünden iDevice “Açılır Kutu”yu seçtiğinizde eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

açılır kutu
Görsel 5.9 Zeki TUMAN. Açılır Kutu. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturabilirsiniz.

“Yönergeler” bölümünde, etkinliği gerçekleştirmek için yönergeler içeren metni yazabilirsiniz.

“Metin” bölümünde “Kelimeyi Gizle / Göster” butonuna tıklayarak gizlenmesini istediğiniz kelime veya kelimeleri seçerek etkinliğin oluşturulacağı metni yazabilirsiniz.

“Diğer Kelimeleri” ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak için “|” ile ayrılmış kelimeler yazabilirsiniz (AltGr + |).

Son olarak “Geri Bildirim” bölümünden, öğrencinizin önerilen etkinliği gerçekleştirmesine yardımcı olabilecek veya onu tamamlayabilecek bilgi ve yönergeleri ekleyebilirsiniz.

eXe Alıştırması: Açılır Kutu Etkinliği Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. “Etkileşimli Alıştırmalar” listesinden “Açılır Kutu”yu seçin. Etkinliğiniz için bir “Başlık” girin.
  3. “Yönergeler” bölümünde, etkinliği gerçekleştirmek için yönergeler içeren metni yazın.
  4. “Metin” bölümünde bir metin oluşturun. Gizlenmesini istediğiniz en az iki kelimeyi veya dizeyi seçip “Kelimeyi Göster / Gizle” düğmesine tıklayın.
  5. “Diğer Kelimeler” alanından alternatif kelimeleri ekleyin. Bunları ” | “ ile ayırmayı unutmayın (Alt Gr + |).
  6. Son olarak “Geri Bildirim” bölümünden, öğrencinizin önerilen etkinliği gerçekleştirmesine yardımcı olabilecek veya onu tamamlayabilecek bilgi ve yönergeleri ekleyin.
  7. Etkinliği bitirdikten sonra sonucu görmek için “Onay Düğmesi”ne tamamlamak tıklayın.
  8. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).