5. Bölüm: iDevice’lar

5.4.1. A-Z Soru Oyunu

Bu iDevice’ı, bir kelimenin tanımı verildiğinde, öğrencilerinize çörek üzerinde belirtilen harfi içeren veya bu harf ile başlayan kelimenin sorulacağı bir aktivite veya oyun oluşturmak için kullanabileceksiniz. Tanıma veya ipucuna, öğrencilerin doğru yanıt vermelerini kolaylaştırmak için resimler eşlik edebilir.

iDevice’lar listesindeki “Oyunlar” bölümünden “A-Z Soru Oyunu”nu seçtiğinizde, eXeLearning’inizde aşağıdakiler gösterilecektir:

yüz
Görsel 5.32 Zeki TUMAN. A-Z Soru Oyunu. (CC BY-SA)

“Başlık” kısmından iDevice için bir başlık oluşturun. Hemen yanından başlığınız için bir “Simge” ekleme olanağına sahipsiniz. Daha sonra içerik eklemeye başlayabilirsiniz.

“Gelişmiş Mod” onay kutusunu işaretlediğinizde oyununuzu çok esnek bir şekilde yapılandırmanızı sağlayacak her biri farklı işlevselliğe sahip bir dizi sekme göreceksiniz.

Genel Ayarlar

“Genel Ayarlar” sekmesi, “A-Z Soru Oyunu” oluşturulurken varsayılan olarak görüntülenen sekmedir.

Bu sekmede iDevice’da önerilen aktiviteleri, oyun oynama talimatlarını, farklı yapılandırma seçeneklerini ve öğrencilerimizin bilmesi gereken kelime veya ifadelerin tanımlayacaksınız.

• “Yönergeler” bölümüne tıkladığınızda izlenecek yönergeleri tanımlayabileceğiniz bir metin kutusu açılacaktır.
Yönergeler
Görsel 5.33 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)
  • “Seçenekler” bölümünden, iDevice’ı küçültülmüş göstermeyi, maksimum oyun süresini, raund sayısını, her soru için çözümleri göstermeyi büyük/küçük harf duyarlılığını yapılandırabilirsiniz.
seçenekler
Görsel 5.34 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)
  • “Kelimeler” bölümünde kelimeleri ve tanımlarını yazma seçeneğine sahipsiniz. imagesimgesinin yanına, tanımladığınız harfle başlayan (bu durumda A) kelimeyi gireceksiniz. image ‘ye tıklayarak “Kelime şununla başlar” veya “Kelime şunları içerir” arasında geçiş yapabilirsiniz. Aynı şekilderesim simgesine tıklayarak her kelimeye eşlik eden bir görsel ekleyebilirsiniz.
kelimeler
Görsel 5.35 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)

Şifreler

“Şifreler” sekmesinde, oyuncuların önceki bir aktivitede şifre alana kadar yeni bir oyuna veya meydan okumaya erişemeyecekleri bir meydan okuma güzergâhı oluşturabilirsiniz. Bunun için, oyunculara sabit bir doğru cevap yüzdesine ulaştıklarında gösterilecek ve yeni bir meydan okuma veya sonraki bir aktivite için şifre olarak kullanabilecekleri bir erişim kodu ve bir mesaj oluşturabileceksiniz.

Görsel 5.36 Zeki TUMAN. Yönergeler. (CC BY-SA)

Her ikisi de isteğe bağlıdır. Seçenekleri yapılandırdığınızda resimdeki gibi görünecektir.

SCORM

“SCORM” sekmesinde, içeriğinizi dışa aktarırken öğrencilerinizin elde ettiği sonuçları kaydetmek isteyip istemediğinizi ve hangi koşullarda yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Görsel 5.37 Zeki TUMAN. SCORM. (CC BY-SA)

Bu kaydetme seçeneğinin yalnızca SCORM dışa aktarma işlemleri için ve içeriğimizi Moodle veya diğer SCORM uyumlu LMS platformları gibi platformlarda yayımladığımızda kullanılabileceğini unutmayın.

Dil Ayarları

“Dil Ayarları” iDevice tarafından oluşturulan metinleri ve otomatik mesajları özelleştirebileceğiniz sekme.

İçe / Dışa Aktar

“İçe Aktar / Dışa Aktar” sekmesinde, oyunun içeriğini daha sonra aynı türde başka bir iDevice’da kullanmak üzere dışa aktarabilirsiniz.

simge 2
Görsel 5.38 Zeki TUMAN. Paylaşmak. (CC BY-SA)

Aynı şekilde oyunu QuExt uygulamasında da kullanabileceksiniz: QuExt’ten etkinlikleri içe aktarıp eXeLearning içeriğinde kullanabilirsiniz.

eXe Alıştırması: A-Z Soru Oyunu Oluşturun

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. “eXeAlıştırma.elp” dosyanızı açın.
  2. “Oyunlar” bölümünden “A-Z Soru Oyunu”na tıklayın. Oyun için bir “Başlık” girin.
  3. Üç kelime ve üç kelimeye karşılık üç tanım yazın.
  4. “Şifreler” kısmından bir “Erişim Kodu” ve başarı yüzdesi %60’ı aşarsa görüntülenecek bir “İleti” oluşturun.
  5. Bittiğinde, sonucu görmek için “Onay Düğmesi”ne tamamlamak tıklayın.
  6. Değişiklikleri kaydedin (Dosya > Kaydet).