1. Bölüm: Temel Beceriler
Veri Tablosu Tahmin Sayfası ile Çalışma
Excel tablolarınızdaki hesaplamalarda kullandığınız değişkenlerin birçok farklı değere göre nasıl bir sonuç döndüreceğini görmek için veri tablosu araçlarını kullanabilirsiniz.
Örnek bir tablo oluşturarak ilerleyelim. “Cep telefonu” ürününe ait “Adet”, “Birim Maliyet”, “Toplam Maliyet”, “Birim Satış Fiyatı”, “Toplam Gelir”, “Net Kâr” ve “Birim Kargo Ücreti” ile “Toplam Kargo Ücreti” bilgilerini içeren bir tablo hazırlayalım.
Bu tabloda G2 hücresindeki “Net Kâr” hesaplanırken 120 adet cep telefonunun satışından elde edilen “Toplam Gelir”den, “Toplam Maliyet” ile “Toplam Kargo” ücreti çıkarılmıştır.
Şimdi satış adetlerindeki bazı artışlara karşı birim satış fiyatları da artırılırsa net kârdaki değişimleri gösteren bir tablo oluşturalım.
Mevcut cep telefonu satış adedi 120 olduğundan A9:A12 aralığına her satırda 5’er 5’er artan satış adedi değerleri yazın. Bir cep telefonunun satış fiyatı 8.000 ₺ olduğundan B8:E8 aralığına her sütunda 250’şer ₺ artan birim satış fiyatları yazın. A8 hücresine ise net kârı hesaplayan ve G2 hücresinde yer alan formülün aynısını yazın. Böylece aşağıdaki tablo oluşur.
Şimdi de aşağıdaki gibi A8:E12 aralığını seçip Veri menüsünden Durum Çözümlemesi açılır listesine tıklayın. Açılan listeden Veri tablosu ögesine tıklayın. Veri tablosu penceresi açılır.
Tablomuz Adet – Birim Satış fiyatı değişimlerine göre hazırlandığı için açılan veri tablosu penceresinde Satır giriş hücresi olarak birim satış fiyatının yer aldığı E2 hücresini ok işaretine tıkladıktan sonra seçip $E$2 biçiminde, sütun giriş hücresi olarak satış adedinin yer aldığı B2 hücresini ise aynı yöntemle $B$2 biçiminde girin. Tamam düğmesine tıklayın. Tablo aşağıdaki gibi dolacaktır.
Otomatik olarak oluşan bu tabloya göre telefon satış adedi 135 ve birim satış fiyatı 8.750 ₺ olursa net kâr 359.100 ₺, telefon satış adedi 140 ve birim satış fiyatı 8.500 ₺ olursa net kâr 337.400 ₺ olacaktır.
Şimdi birim maliyetlerdeki bazı azalmalara karşı birim satış fiyatları da artırılırsa net kârdaki değişimleri gösteren yeni bir tablo oluşturalım.
Bir cep telefonunun mevcut maliyeti 6.000 ₺ olduğundan A16:A19 aralığına her adımda 100’er ₺ azalan birim maliyet değerleri yazın. Bir cep telefonunun satış fiyatı 8.000 ₺ olduğundan B15:E15 aralığına 250’şer ₺ artan birim satış fiyatları yazın. A8 hücresine ise net kârı hesaplayan ve G2 hücresinde yer alan formülün aynısını yazın. Böylece aşağıdaki tablo oluşur.
Şimdi de bir önceki tabloyu hazırlarken yaptığınız gibi önce A15:E19 aralığını seçip Veri menüsünden Durum Çözümlemesi açılır listesine tıklayın. Açılan listeden Veri tablosu ögesine tıklayın. Veri tablosu penceresi açılır.
Tablomuz Birim maliyet – Birim Satış fiyatı değişimlerine göre hazırlandığı için açılan veri tablosu penceresinde Satır giriş hücresi olarak birim satış fiyatının yer aldığı E2 hücresini $E$2 biçiminde, sütun giriş hücresi olarak birim maliyetin yer aldığı C2 hücresini ise $C$2 biçiminde girin. Tamam düğmesine tıklayın. Tablo aşağıdaki gibi dolacaktır.
Bu tabloya göre bir telefon birim maliyeti 5.900 ₺ ve satış fiyatı 8.500 ₺ olursa net kâr 301.200 ₺ olacaktır.
Şimdi birim kargo ücretlerindeki bazı azalmalara karşı birim satış fiyatları da artırılırsa net kârdaki değişimleri gösteren yeni bir tablo oluşturalım.
Bir cep telefonunun mevcut kargo ücreti 90 ₺ olduğundan A23:A26 aralığına her adımda 10’ar ₺ azalan birim kargo ücreti değerleri yazın. Bir cep telefonunun satış fiyatı 8.000 ₺ olduğundan B22:E22 aralığına 250’şer ₺ artan birim satış fiyatları yazın. A8 hücresine ise net kârı hesaplayan ve G2 hücresinde yer alan formülün aynısını yazın. Böylece aşağıdaki tablo oluşur.
Şimdi de önceki tabloları hazırlarken yaptığınız gibi önce A22:E26 aralığını seçip Veri menüsünden Durum Çözümlemesi açılır listesine tıklayın. Açılan listeden Veri tablosu ögesine tıklayın. Veri tablosu penceresi açılır.
Tablomuz Birim Kargo Ücreti – Birim Satış fiyatı değişimlerine göre hazırlandığı için açılan veri tablosu penceresinde Satır giriş hücresi olarak birim satış fiyatının yer aldığı E2 hücresini $E$2 biçiminde, sütun giriş hücresi olarak birim kargo ücretinin yer aldığı C5 hücresini ise $C$5 biçiminde girin. Tamam düğmesine tıklayın. Tablo aşağıdaki gibi dolacaktır.
Bu tabloya göre birim kargo ücreti 50 ₺’ye düşerse ve cep telefonunun birim satış fiyatı 9.000 ₺ olursa net kâr 354.000 ₺ olacaktır.