1. Bölüm: Temel Beceriler
1.3.2 Hizalama Komut Grubu
Veri Hizalama
Bu bölümde sunulan beceriler, verilerin hücre konumları içinde nasıl hizalanacağını gösterir. Örneğin, metin ve sayılar hücre konumunda ortalanabilir, sola dayalı, sağa dayalı vb. olabilir. Bu beceriler aşağıdaki adımlarda gösterilmektedir:
- “Mavi Düşler Oyuncak Şirketi” dosyasında A2:D2 aralığını seçin.
- Şeridin “Giriş” menüsündeki “Hizalama” komut grubunda bulunan “Ortala” düğmesine tıklayın (Şekil 1.45). Bu işlem, her hücre konumundaki sütun başlıklarını ortalayacaktır.
Yönlendirme
- Bazı durumlarda, bir sütunun genişliğini artırmak yerine çok kelimeli metin girdilerini bir hücrede dikey olarak yığmak isteyebilirsiniz. Buna “Yönlendirme” denir.
- Hizalama komut grubundaki “Yönlendirme” simgesine tıklayın. Satır 2’nin yüksekliği otomatik olarak artar ve sütunlar çok dar olduğu için kesilen kelimeler artık dikey olarak istiflenir.
Metni Kaydır
“Metni Kaydır” komutunu kullanmanın faydası, çok kelimeli sütun başlıklarını yerleştirmek için sütun genişliğini artırma ihtiyacını önemli ölçüde azaltmasıdır. Sütun genişliğinin artırılmasıyla ilgili sorun, bir kâğıda veya bir ekrana sığabilecek veri miktarını azaltabilmenizdir. Bu, çalışma sayfasındaki verilerin analiz edilmesini zorlaştırır ve karar vermek için gereken süreyi artırabilir.
Çalışma sayfasındaki metin verilerini kaydırmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Öncelikle, metin verilerini içeren hücreyi veya hücre aralığını etkinleştirin.
- Ardından şeridin “Giriş” menüsüne tıklayın ve daha sonra burada bulunan “Metni Kaydır” butonuna tıklayın.
- Bu işlem ile hücreyi, metni otomatik olarak kaydırılacağı şekilde biçimlendirebilir veya el ile satır sonu girebilirsiniz.
Klavye Kısayollar
Metni Kaydır
- ALT tuşuna ve ardından H ve W harflerine birer birer basın.
Birleştir ve Ortala
“Birleştir ve Ortala” komutunun kullanılmasının en yaygın nedenlerinden biri, bir çalışma sayfasının başlığını doğrudan veri sütunlarının üzerinde ortalamaktır. Sütun başlıklarının üzerindeki hücreler birleştirildikten sonra başlık, veri sütunlarının üzerinde ortalanabilir. Hücreler birleştirilmezse başlığı veri sütunları üzerinde ortalamak çok zor olur.
- A1:D1 aralığını seçin.
- Şeridin “Giriş” menüsündeki “Hizalama” komut grubundan “Birleştir ve Ortala” simgesinin sağ tarafındaki aşağı oka tıklayın.
- Birleştir ve Ortala seçeneğine tıklayın (Şekil 1.45). Bu, veri kümesinin üst kısmında çalışan büyük bir hücre konumu oluşturacak ve metni o hücrede ortalayacaktır.
Şekil 1.46 veri hizalama komutlarının uygulandığı Sayfa1 çalışma sayfasını göstermektedir. A1:D1 aralığındaki hücrelerin birleştirilmesinin nedeni bir sonraki bölümde netleşecektir.
Klavye Kısayollar
Komutları Birleştir
- Birleştir ve Ortala: ALT tuşuna ve ardından H, M ve C harflerine birer birer basın.
- Hücreleri Birleştir: ALT tuşuna ve ardından H, M ve M harflerine birer birer basın.
- Hücreleri Birleştir: ALT tuşuna ve ardından H, M ve U harflerine birer birer basın.
Öğrendiklerimizi Pekiştirelim
Metni Kaydır
- Metin verilerini içeren hücreyi veya hücre aralığını etkinleştirin.
- Şeridin “Giriş” menüsüne tıklayın.
- “Metni Kaydır” tuşuna tıklayın.
Hücreleri Birleştir
- Birleştirilecek hücre aralığını vurgulayın.
- Şeridin “Giriş” menüsüne tıklayın.
- “Birleştir ve Ortala” tuşunun yanındaki aşağı oka tıklayın.
- “Birleştir ve Ortala” listesinden bir seçenek belirleyin.