3. Bölüm: Formüller, Fonksiyonlar, Mantık ve Arama Fonksiyonları

3.3.3 Yuvarlama Fonksiyonları

Bir tabloda yer alan ondalıklı (virgüllü) sayıları virgülden sonra gelen onda birler, yüzde birler ya da binde birler basamağına göre yuvarlayabileceğiniz gibi bu sayıları virgülden önce gelen birler, onlar ya da yüzler basamağına göre de yuvarlayabilirsiniz. Şimdi virgüllü sayıları yuvarlamak için kullanılan fonksiyonları görelim.

YUVARLA Fonksiyonu

YUVARLA fonksiyonunun söz dizimi =YUVARLA(sayı; sayı_rakamlar) biçimindedir. Fonksiyona önce yuvarlanacak sayı girilir. “Sayı_rakamlar” değişkeninin yerine girilen pozitif sayı, virgülden sonraki kaçıncı rakama göre yuvarlama yapılacağını, negatif sayılar ise virgülden önceki kaçıncı rakama göre yuvarlama yapılacağını gösterir. “Sayı_rakamlar” değişkeninin yerine 0 (sıfır) yazılırsa sayının virgülden sonraki kısmı atılır, virgülden önceki kısım ya değişmeden kalır ya da 1 artar. Bilindiği gibi normal yuvarlama işleminde 5 ve üzerindeki 6, 7, 8, 9 rakamları olduğunda yukarıya; 0, 1, 2, 3, 4 rakamları olduğunda ise aşağıya yuvarlanır.

Şekil 3.32‘deki tabloda üç farklı çikolatanın satışından elde edilen satış gelirleri verilmiştir.

 

Şekil 3.32 YUVARLA Fonksiyonunun Kullanılacağı Ondalık Sayı Şeklindeki Satış Gelirleri

Burada çikolata 1’in satış gelirini virgülden sonraki kısmı atarak yuvarlamak için
D3 hücresine =YUVARLA(C3;0) formülünü yazın.

Virgülden sonraki birinci rakama göre yuvarlanmış satış gelirini bulmak için
E3 hücresine =YUVARLA(C3;1) formülünü yazın.

Virgülden önceki birinci rakama göre yuvarlanmış satış gelirini bulmak için
F3 hücresine =YUVARLA(C3;-1) formülünü yazın.

Virgülden önceki ikinci rakama göre yuvarlanmış satış gelirini bulmak için
E3 hücresine =YUVARLA(C3;-2) formülünü yazın.

Elde ettiğiniz sonuçlarda sayının sonunda virgülden sonra gelen sıfırlar atılıp formüller alttaki satırlara kopyalanınca Şekil 3.33‘teki sonuçlar elde edilmelidir.

 

Şekil 3.33 YUVARLA Fonksiyonundan Elde Edilen Sonuçlar

YUKARIYUVARLA ve AŞAĞIYUVARLA Fonksiyonları

YUKARIYUVARLA ve AŞAĞIYUVARLA fonksiyonlarının söz dizimi YUVARLA fonksiyonunun söz dizimiyle aynıdır. YUKARIYUVARLA fonksiyonu verilen sayıyı belirtilen basamağa göre daima yukarı yuvarlar. AŞAĞIYUVARLA fonksiyonu ise verilen sayıyı belirtilen basamağa göre daima aşağı yuvarlar.

Yukarıda tabloda YUVARLA fonksiyonunu yazdığımız hücrelere YUKARIYUVARLA ve AŞAĞIYUVARLA fonksiyonlarını yazarsak tablodaki satış geliri değerleri Şekil 3.34‘teki gibi yuvarlanmış olur.

 

Şekil 3.34 YUKARIYUVARLA ve AŞAĞIYUVARLA Fonksiyonlarının Kullanımı

DİĞER YUVARLAMA Fonksiyonları

KYUVARLA Fonksiyonu

KYUVARLA fonksiyonu verilen bir sayının belirlenen bir tam sayının tam katlarına yuvarlamak için kullanılır. Özellikle maaş ödemelerindeki küsuratları yuvarlamak için kullanılır.

Bu fonksiyonun söz dizimi =KYUVARLA(sayı; katsayı) biçimindedir. Burada katsayı yerine verilen sayı hangi sayının katına yuvarlanacaksa o sayı yazılır.

Şekil 3.35‘teki tabloda bir şirketteki yedi çalışanın maaşlarının 5’in ve 10’un katına yuvarlanmış şekli gösterilmiştir.

 

Şekil 3.35 KYUVARLA Fonksiyonunun Kullanımı

Bu tabloda D3 hücresine =KYUVARLA(C3;5) formülü, E3 hücresine =KYUVARLA(C3;10) formülü yazılmış, daha alttaki hücrelere kopyalanmıştır.

TAVANAYUVARLA ve TABANAYUVARLA Fonksiyonları

TAVANAYUVARLA ve TABANAYUVARLA fonksiyonları da KYUVARLA fonksiyonu gibi verilen bir sayıyı belli bir sayının tam katına yuvarlar. TAVANAYUVARLA fonksiyonu yukarı yuvarlama yaparken TABANAYUVARLA fonksiyonu aşağı yuvarlama yapar.

Yukarıdaki maaş tablosunda D3 hücresine =TAVANAYUVARLA(C3;10) yazılırsa, bu formül herkesin maaşını 10’un katı olacak şekilde yukarı yuvarlayacak, aynı şekilde
E3 hücresine =TAVANAYUVARLA(C3;50) yazılırsa, formül herkesin maaşını 50’nin katı olacak şekilde yukarı yuvarlayacaktır.

Eğer formülde TAVANAYUVARLA yerine TABANAYUVARLA yazılırsa bu durumda formül maaşları belirlenen sayının katı olacak biçimde Şekil 3.36‘daki gibi yuvarlayacaktır.

 

Şekil 3.36 TAVANAYUVARLA ve TABANAYUVARLA Fonksiyonlarının Kullanımı

Önemli Noktalar

  • Fonksiyonların her zaman aritmetikle ilgili olması gerekmez. Excel, mantıksal değerlendirmeler yapmanıza, işleri aramanıza, tarih ve saatlerle çalışmanıza ve sayıları yuvarlamanıza yardımcı olacak fonksiyonlar da sağlar.
  • Formülleriniz ve fonksiyonlarınız düzgün şekilde oluşturulmadığında Excel hata mesajları görüntüler.

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Excel 365 Eğitimi Copyright © by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş