3. Bölüm: Formüller, Fonksiyonlar, Mantık ve Arama Fonksiyonları
3.3.2 ETARİHLİ ve TAMİŞGÜNÜ Fonksiyonları
İki farklı tarih arasında kaç yıl, kaç ay ve kaç gün bulunduğunu bulmak için ETARİHLİ fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Bu fonksiyonun söz dizimi
=ETARİHLİ(Başlangıç Tarihi; Bitiş Tarihi; “Zaman”)
şeklindedir. Burada “Zaman” yerine aradığımız süre gün olduğunda “d”, ay olduğunda “m” ve yıl olduğunda “y” yazılır. Bu harfler sırasıyla İngilizce “day”, “month” ve “year” kelimelerinin ilk harfleridir.
Yine iki tarih arasındaki sürede kaç çalışma gününün bulunduğunu bulmak için ise TAMİŞGÜNÜ fonksiyonu kullanılır. Bu fonksiyonun söz dizimi
=TAMİŞGÜNÜ(Başlangıç Tarihi; Bitiş Tarihi;[Tatiller])
şeklindedir. Buradaki “[Tatiller]” kısmına bayram tatili gibi tatiller tanımlandığında tam iş gününden tatiller de düşülür.
Aşağıda bir konfeksiyon atölyesinde çalışan işçilerin işe başlama tarihleri ile emekli olacakları tarihleri gösteren çalışma süresi tablosu verilmiştir.
Şimdi bu dosya üzerinde aşağıdaki işlemleri yapalım:
- D4 hücresine, bu konfeksiyonda 9.02.2015 tarihinde çalışmaya başlayan “Ayşe Tekin”in kaç gün sonra emekli olacağını bulmak için
=ETARİHLİ(B4;C4;”d”) formülünü yazın. - “Ayşe Tekin”in işe girişinden emekli oluncaya kadar kaç gün çalışacağını bulmak için E4 hücresine =TAMİŞGÜNÜ(B4;C4) formülünü yazın.
- “Ayşe Tekin” işe başladıktan kaç ay sonra emekli olur? Bunu bulmak için F4 hücresine =ETARİHLİ(B4;C4;”m”) formülünü yazın.
ETARİHLİ fonksiyonunu kullanarak yıldan artan ayları ve aydan artan günleri de hesaplayabilirsiniz. Yıldan artan ayları bulmak için
=ETARİHLİ(başlangıç tarihi; bitiş tarihi; “ym”) formülü aydan artan günleri bulmak için ise =ETARİHLİ(başlangıç tarihi; bitiş tarihi; “md”) formülü kullanılır. - “Ayşe Tekin” işe başladıktan kaç yıl, ay ve gün sonra emekli olur. Bunu bulmak için I4 hücresine =ETARİHLİ(B4;C4;”y”) formülünü, J4 hücresine =ETARİHLİ(B4;C4;”ym”) formülünü ve K4 hücresine =ETARİHLİ(B4;C4;”md”) formülünü yazın.
- “Ayşe Tekin” için elde ettiğiniz sonuçları diğer çalışanlar için de kopyaladığınızda Şekil 3.31‘deki tabloyu elde etmelisiniz.