Bölüm 5: Eğitmenler İçin Creative Commons

Ders Hakkında

Bu derste; eğitmenlere öğrenme ortamı oluşturan, ücretsiz materyaller sunan, özgür, açık ve erişilebilir bir zemin hazırlayan ve bilgi paylaşımını teşvik eden Creative Commons lisanslarını ve Creative Commons lisanslı içeriklerin eğitmenlere olan katkılarından ve rolünden bahsedilecektir.

Kursumuz boyunca her bölümün başlangıcında ”neler öğreneceğinize” dair ve ”konunun sizin için neden önemli” olduğu ile ilgili kısa bir bilgi olacak ve temel bilgilerin verilmesinin ardından ders içeriklerine ulaşabileceksiniz. Konularla bağlantılı videolarla, grafiklerle ve resimlerle anlatımımızı destekleyeceğiz ve bu sayede bilgileri daha rahat pekiştireceksiniz. Her bölümün sonunda değerlendirme sınavları yer almaktadır. Bu sınavlarla öğrenme düzeyinizi sınayabilir ve eksiklerinizi tamamlama yoluna gidebilirsiniz. Her ünitenin sonundaki sınavlardan aldığınız notlar, dersin sonunda karşınıza çıkacak ve bölüm sonu sınavına katkıda bulunacaktır. Tüm bölümleri bitirdikten sonra değerlendirme sınavına gireceksiniz.

Dersin Amaçları

• Eğitmenlerin, Creative Commons lisansları hakkında nasıl bilgi sahibi olduklarını kavratmak.
  • Eğitmenlerin, CC lisanslarını kullanarak öğrencileri için nasıl açık erişim materyalleri oluşturduklarını öğretmek.
  • Bilgiye erişimi kolaylaştırma ve toplumda bilgiye erişim hakkını savunma konularını açıklamak.

Bu Bölümde Neler Göreceksiniz?

Creative Commons, daha iyi, daha esnek ve sürdürülebilir açık eğitim kaynakları (AEK), uygulamaları ve politikaları oluşturmaya yardımcı olan araçlarla açık eğitim hareketini güçlendirmektedir.

Creative Commons lisansları, dünya genelinde eğitim projeleri arasında en popüler açık lisanslardır. Bu bölümde, CC lisanslarının ve CC lisanslı içeriklerin eğitim amaçlı kullanımının özellikleri anlatılacaktır.

Bu bölümde kapsanan konular hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz ayrıca ek kaynaklar da bulunmaktadır. Aynı şekilde, Kütüphaneciler İçin CC Sertifikası kursunun bir alt konusu olan 6.1 Bilimsel Araştırmalara Açık Erişim başlığını da okuyabilirsiniz.

Başlamadan önce, Creative Commons Açık Eğitim Platform ‘na katılmayı düşünün. Vereceğiniz girdiler, dünya genelinde eğitim problemlerini iş birliği içinde çözmek için çok uluslu açık eğitim içerikleri, uygulamaları ve politika projelerini tanımlamamıza, planlamamıza ve koordine etmemize yardımcı olabilir. Bunu yaparken (a) neden katılmak istediğinizi ve (b) kim olduğunuzu kısaca anlatınız. Bu bilgi, CC’nin spam maili gönderen kişileri önlemesine yardımcı olacaktır.

Birinci ünitede; “Açık Eğitim Kaynakları ve Ücretsiz Kütüphane Kaynakları”, eğitim kademelerinde açık eğitim kaynakları ve açık eğitim kaynaklarının kısa bir tarihçesi,

İkinci ünitede; bir açık eğitim kaynağının değerlendirilmesi, kullanılabilmesi ve uyarlanabilmesi,

Üçüncü ünitede; açık eğitim kaynağı için Creative Commons lisansı seçme, adli davalar ve açık eğitim kaynağını açık erişime açma,

Dördüncü ünitede; açık eğitim ile ilgili üç tanım, açık eğitim uygulamaları ve açık pedagoji örnekleri,

Beşinci ünitede ise; açık eğitim politikalarının uygulanması konularına değineceğiz.

Daha fazlası için buraya tıklayın

Bölüm 5‘in İngilizce orijinalini okumak için buraya, Türkçe çevirisinin PDF kopyasını indirmek için buraya tıklayınız.

Creative Commons Sertifika Eğitim Kaynakları. CC Türkiye. CC BY 4.0.

Creative Commons Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.