Bölüm 1: Creative Commons Nedir?
2.1 Creative Commons: Hareket
Creative Commons ve açık lisans çevresinde 2001’den bu yana küresel ölçekte bir grup insan toplandı. [1] Bu grup içinde dünya genelinde telif hakkı reformu konusunda çalışan aktivistler, kamu destekli eğitim kaynaklarına, araştırmalara ve verilere açık erişimi zorunlu kılma ilkelerini geliştiren siyasetçiler ve birtakım temel değerler topluluğunu paylaşan üreticiler bulunmaktadır. CC hareketinin bir üyesi olan kişilerin ve kurumların çoğu Creative Commons ile resmi olarak bağlantı hâlinde değildir.
Creative Commons Küresel Ağı, açık hareketine ilgisi olan ve birlikte çalışmak isteyen herkes içindir. CCKA üyeleri farklı geçmişlerden gelmektedir ve aralarında hukukçular, aktivistler, akademisyenler, sanatçılar ve başka mesleklerden kişiler bulunmaktadır. Bunların tümü, paylaşım ve iş birliği ile bağlantılı çeşitli projeler ve konular üzerinde çalışmaktadır. CC Küresel Ağı‘nın dünya genelinde yaklaşık 600 üyesi ve 40 şubesi bulunmaktadır. Ülkenizdeki şube hakkında bilgi almak için network support@creativecommons.org adresine yazabilirsiniz. Ağ Platformları, gönüllülerin çeşitli aktivite ve projeler konusunda iş birliği yaptıkları Küresel Ağ’ın tematik alanlarını ifade eder. CC’nin mevcut ağ platformları, Açık Eğitim Platformu, Telif Hakları Platformu ve Açık GKAM Platformu’dur ve herkesin katılımına açıktır.
CC Küresel Ağı, açık hareketin katılımcılarından sadece biridir, diğer katılımcılar arasında Wikipedistleri, Mozillia üyeleri, açık erişim savunucuları ve daha pek çok topluluk bulunmaktadır.
Ücretsiz paylaşım ağı kurarak teknolojinin ötesinde somut bir fayda elde eden ilk açık kaynak yazılım alanıdır. The Conversation bülteninin “Explainer” sütununda yayımlanan bir yazıya göre diğer hareketler arasında Açık İnovasyon, Açık Veri (bakınız Open Data Commons) ve Crowdsourcing bulunmaktadır. Ayrıca araştırmaları yaygın biçimde erişilebilir kılmayı amaçlayan Açık Erişim, Açık Bilim ve Açık Eğitim Kaynakları çevresinde giderek büyüyen bir hareket de vardır. Daha fazla kültürel miras kurumu (kısaltması GKAM ile anılır), (Galeriler, Kütüphaneler, Arşivler ve Müzeler) kamu malı çalışmaları yayımlıyor ve çevrim içi koleksiyonlarını açıkça lisanslayarak “Açık GKAM” hareketinin bir parçası hâline geliyor.
- Geçmişte başka açık telif hakkı lisansları da geliştirilmiştir fakat Creative Commons lisanslarını güncel ve kullanması ücretsiz oldukları, hükûmetler, kurumlar ve bireyler tarafından açık telif hakkı lisansları için ve küresel standart kabul edildikleri için tavsiye ediyoruz. Creative Commons ve açık lisans çevresinde 2001’den bu yana küresel ölçekte bir grup insan toplandı. ↵