Bölüm 5: Eğitmenler İçin Creative Commons

3.3 AEK İçeren CC Lisansı Adli Davaları

Creative Commons içtihadının detaylı analizi için Bölüm 3.4 “Lisans Yaptırımları”na bakınız. Creative Commons, dünya genelinde yargı çevrelerinde mahkeme kararları ve içtihadına ilişkin bir listeyi CC Yasal Veritabanı üzerinde tutmaktadır.

2017-18 döneminde açık eğitime ilişkin iki yasal dava görülmüştür: Ünite 4′te atıfta bulunulan Great Minds karşısında FedEx Office ve Great Minds karşısında Office Depot davaları (bkz. Bölüm 4.2 ve Ek Kaynaklar). Bir hatırlatma olarak her ikisinde de dava konusu ticari amaç dışında okullar tarafından kullanılan AEK’dir. Her iki dava da bölge mahkemeleri, CC BY-NC-SA lisansı kapsamında eğitim malzemeleri kullanan bir okul bölge müdürlüğünün talebi üzerine ticari fotokopi mağazasının eğitim malzemelerini çoğaltabileceğini ve bu nedenle telif ihlali veya CC lisansı ihlali oluşmadığını tespit ettiler.

Diğer Hususlar

Doğru CC lisansının seçimi dışında açıklık ve pedagojinin diğer hangi yönleri düşünmeye değerdir? Burada yer alan listeden AEK oluştururken çalışmanızda takip edebileceğiniz en iyi uygulamaları bulabilirsiniz.

“AEK Paylaşımı”na ilişkin Open Washington Modülü 8, AEK’nin çevrim içi olarak nasıl paylaşılabileceğine ve çevrim dışı kullanım için nasıl hazırlanabileceğine dair pratik tavsiyelerde bulunmaktadır.

Görsel 40

pxhere Yeşil çim üzerine ansiklopedi ve e-kitap okuyucu – 2023 CCO

Creative Commons Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.