Bölüm 6: Kütüphaneciler İçin Creative Commons

4. AEK Oluşturma ve Paylaşmak

Öğrenme Hedefleri

  • Açık kaynaklarda Google CC Search ve diğer platformlarda AEK’yi bulabileceksiniz.
  • Bulduğunuz AEK’yi nasıl tekrar kullanacağınızı, revize edeceğinizi ve yeniden düzenleyeceğinizi değerlendirebileceksiniz.
  • Lisans uyumluluğuna dikkat ederek farklı AEK’nin nasıl birlikte kullanıldığını gösterebileceksiniz.

 

Neden Önemli?

Her eğitmenin işinin önemli bir kısmını eğitim malzemelerini hazırlamak, güncellemek ve birleştirmek oluşturur. Bu malzemelerin açık hâle getirilmesi sadece birkaç ek adım gerektirir ve düşündüğünüzden daha kolaydır. Nedir bu adımlar? Kaynaklarınızı oluşturmak ve açık bir şekilde yayımlamak istediğinizde neler düşünmeli ve beklemelisiniz?

Eğitim kaynaklarımızı AEK şeklinde paylaştığımızda en iyi uygulamaları, uzmanlığımızı, zorluklarımızı ve çözümlerimizi paylaşırız. Eğitim paylaşmaktır. Bilgimizi daha çok insanla paylaştığımızda daha iyi eğitmenler oluruz.

Sizin İçin Neden Önemli?

Şu anda ne gibi öğrenim kaynakları oluşturuyorsunuz? Bu kaynakları yayımlıyor veya geri bildirim için diğer insanlarla paylaşıyor musunuz? Diğer eğitmenlerin, öğrencilerin, kütüphaneci veya bilim insanlarının hangi kaynaklarınızdan faydalanabileceklerini düşünüyorsunuz? Eğer paylaşmayı seçerseniz başkalarına ne kadar özgürlük vermek istiyorsunuz, başkalarının eserinizi tekrar kullanmaları için hangi izinleri vereceksiniz?

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Creative Commons Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş