Bölüm 5: Eğitmenler İçin Creative Commons

3. AEK Oluşturma ve Paylaşma

Öğrenme Hedefleri

• AEK’nin uygulamada nasıl çalışacağını bileceksiniz.
  • Kaynaklarınız için CC lisansları seçebileceksiniz.
  • Açık lisans kararınızı, diğer AEK ile uyumluluk açısından inceleyebileceksiniz.
  • Herkes için AEK erişilebilirliğini geliştirme açısından ihtiyaçları ve zorlukları tanımlayabileceksiniz.

Önce Buradan Başlayın

Bu bölüm, yasal perspektifi ve gerekli uygulama adımlarını paylaşarak açık lisanslı kaynakların nasıl oluşturulacağı konusuna odaklanmıştır. Bu bölümde; en büyük etkiyi oluşturacak ve herhangi bir yasal veya teknik engel olmadan kullanılabilecek şekilde AEK oluşturma konusunu araştırarak uygulayacağız.

Görsel 38

Hansol Paylaşmak Not: Resim internetten kaldırılmıştır.

Neden Önemli?

Her eğitmenin işinin önemli bir kısmını eğitim malzemelerini hazırlamak, güncellemek ve birleştirmek oluşturur. Bu malzemelerin açık hâle getirilmesi sadece birkaç ek adım gerektirir ve düşündüğünüzden daha kolaydır. Nedir bu adımlar? Kaynaklarınızı oluşturmak ve açık bir şekilde yayımlamak istediğinizde neler düşünmeli ve beklemelisiniz?

Eğitim kaynaklarımızı AEK şeklinde paylaştığımızda en iyi uygulamaları, uzmanlığımızı, zorluklarımızı ve çözümlerimizi paylaşırız. Eğitim paylaşmaktır. Bilgimizi daha çok insanla paylaştığımızda daha iyi eğitmenler oluruz.

Sizin İçin Neden Önemli?

Şu anda ne gibi öğrenim kaynakları oluşturuyorsunuz? Bu kaynakları yayımlıyor veya geri bildirim için diğer insanlarla paylaşıyor musunuz? Diğer eğitmenlerin, öğrencilerin, kütüphaneci veya bilim insanlarının hangi kaynaklarınızdan faydalanabileceklerini düşünüyorsunuz? Eğer paylaşmayı seçerseniz başkalarına ne kadar özgürlük vermek istiyorsunuz, başkalarının eserinizi tekrar kullanmaları için hangi izinleri vereceksiniz?

Creative Commons Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.