Bölüm 5: Eğitmenler İçin Creative Commons

2. Kaynakları Bulmak, Değerlendirmek ve Uyarlamak

Öğrenme Hedefleri

• Açık kaynaklar, Google CC Search ve diğer platformlarda AEK bulabileceksiniz.
  • Bulduğunuz AEK’yi nasıl tekrar kullanacağınızı / revize edeceğinizi / yeniden düzenleyeceğinizi anlayabileceksiniz.
  • Lisans uyumluluğuna dikkat ederek farklı AEK’nin nasıl birlikte kullanılacağını gösterebileceksiniz.

Önce Burayı Okuyun

Eğitmenlerin sınıfta ilgili öğrenim kaynaklarını sağlamalarını gerektiren görsel ve canlı bir kültürde yaşıyoruz ancak başkalarının büyük eserlerini bulmak ve tekrar kullanmak her zaman basit değildir. Bu bölümde, AEK’yi nasıl bulacağınızı ve kendi sınıflarınızda kullanmak için nasıl uyarlayacağınızı öğreneceksiniz.

Neden Önemli?

Sizin ve öğrencilerinizin ihtiyacı olan AEK’yi bulmak için hangi bilgi ve becerilere ihtiyaç vardır? Küresel açık eğitim camiasına katılmak, dersiniz için en iyi açık kaynakları bulmak ve çalışmanızı AEK olarak paylaşmak için açık lisanslı kaynakları nasıl bulacağınızı, değerlendireceğinizi ve uyarlayacağınızı, başkalarına da nasıl öğreteceğinizi bilmeniz gerekir. Peki, ya daha büyük düşünmek istiyorsak açık eğitimin dünya genelinde ne gibi bir etkisi olabilir? İçeriğin açıklığı, revize edilebilmesi, yeniden düzenlenebilmesi ve paylaşılabilmesi küresel anlamda nasıl bir etki potansiyeline sahiptir? Eğer toplumun, dünyanın tüm bilgisine erişimi olsaydı ve bunlar özgün bir biçimde yeniden düzenlenebilseydi, küresel sorunlarla baş etmek için ne gibi fırsatlar bulabilirdik? (Örneğin, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri.)

Görsel 36

Sizin İçin Neden Önemli?

Öğrenim kaynaklarınızı şu anda nereden buluyorsunuz? Hâlihazırda kullandığınız malzemeler için açık alternatifler arıyor musunuz? Mevcut öğrenim kaynaklarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu ölçümleri açık lisanslı içeriğe nasıl uyguluyorsunuz?

Hâlihazırda kullandığınız öğrenim kaynaklarını tanımladıktan sonra kendinize şu soruları sorun:

• Bu kaynağa tüm öğrencilerim ücretsiz olarak erişebilir mi?
  • Öğrencilerim ve ben, bu kaynakların bir kopyasını sonsuza kadar saklayabilir miyiz?
  • Sınıfımın içerikteki hataları düzeltmesi, eski veya yanlış içeriği güncellemesi, eseri geliştirmesi ve dünyadaki diğer eğitmenlerle paylaşması için yasal izinler gerekiyor mu?
  • Öğrencilerim, ders çalışmaları kapsamında öğrenim kaynaklarımıza katkıda bulunabilir ve geliştirebilirler mi?

Bu sorulara yanıtınız “Hayır” ise siz ve öğrencileriniz, büyük ihtimalle yapmak istediğiniz şeyi yapmak için ihtiyacınız olan yasal izinleri sağlamayan öğrenim kaynakları kullanıyorsunuz. Diğer yandan tüm sorulara “Evet” yanıtı verdiyseniz büyük ihtimalle AEK kullanıyorsunuz.

Creative Commons Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.