Bölüm 5: Eğitmenler İçin Creative Commons

1. AEK, Açık Ders Kitapları ve Açık Dersler

Öğrenme Hedefleri

• Açık eğitim kaynakları (AEK) bağlamında “açık” ifadesini tanımlayabileceksiniz.
  • AEK, açık ders kitapları, açık dersler ve kitlesel açık çevrim içi ders arasındaki farkları ayırt edebileceksiniz.

Neden Önemli?

İnternet çağında, eğitimin önceki kuşaklara göre daha pahalı ve daha az esnek olması mantıklı mı? İnsanların ve bilginin, giderek daha fazla birbiriyle bütünleşmesi ve her şeyin çevrim içi olarak ulaşılabilir hâle gelmesi öğrenme, çalışma hayatı ve toplum açısından nasıl bir anlam ifade edecektir? Ekonomiler giderek küreselleştikçe ve birbirlerine bağlandıkça iyi işlere ulaşmak ve bunları korumak için gereken beceri ve bilgi de daha yüksek bir eğitim gerektirmektedir. Tüm ulusal hükümetler, toplumsal eğitim sistemlerinin bireyleri, aileleri ve daha geniş ölçekte toplumu nasıl destekleyebileceğine dair stratejik hedeflere sahiptirler ve buna yatırım yapmaktadırlar. Örgün eğitimin dışında birçok ilgi çekici ve faydalı deneyler gerçekleşmesine rağmen resmi kurumlar tarafından verilen diplomalar, sertifikalar ve diğer yeterlilikler, dünya genelinde birçok insanın yaşam kalitesi açısından kritik öneme sahip olmaya devam etmektedir.

Görsel 34

Opensourceway Açık Eğitim Kaynakları: Eğitim Ekosistemi Hayata Geçiyor – 2023 CC BY SA

Daha önce belirtildiği üzere eğitim, internet çağında bile her zamankinden daha pahalı ve daha az esnek olabilmektedir. Birçok ülkede, eğitim malzemesi yayıncıları, ders kitapları ve diğer kaynaklar için fazla ücret talep etmektedir. Baskıdan dijitale geçiş kapsamında aynı şirketler büyük oranda, öğrencilerin kitap satın alıp sahip oldukları bir modelden sınırlı bir süre erişime sahip oldukları “akış” modeline geçiş yapmışlardır. Ayrıca yayıncılar devamlı olarak öğrencilerin ve öğretmenlerin geçici olarak erişebildikleri kaynaklarla yaptıklarını kısıtlayan teknolojiler gerçekleştirmektedir. Bunlar; baskı yapmayı yasaklayan, kesme ve yapıştırmayı önleyen ve materyallerin arkadaşlar arasında paylaşımını sınırlayan yeni yöntemleri de kapsar.

Sizin İçin Neden Önemli?

Eğitim materyallerinin artan maliyetlerinin ve azalan esnekliğinin siz ve tanıdıklarınız üzerinde ne gibi etkileri oldu? Tüm hakları saklı telifler ve ilgili yasaların, öğrenciler ve öğretmenler açısından maliyetlerin artışında ve esnekliğin azalmasında nasıl bir rolü olduğunu düşünüyorsunuz?

Creative Commons Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.