Bölüm 5: Eğitmenler İçin Creative Commons

4.3 Açık Eğitim Uygulamaları, Açık Pedagoji ve AEK Destekli

Açık öğretim ve öğrenim uygulamalarının temel görüşlerinden biri de tek kullanımlık ve yenilenebilir ödevler arasındaki farktır.

Okul için tamamen gereksiz olduğunu hissettiğiniz ev ödevleri yaptığınızı anımsıyor musunuz? “Tek kullanımlık ödev” öğrencinin öğrenimini destekleyen fakat dünyaya başka hiçbir değer katmayan bir ödevdir. Öğrenci üzerinde saatlerce çalışır, öğretmen not vermek için zaman harcar ve öğrenci ödevi geri alır ve çöpe atar. Tek kullanımlık ödevler, öğrencinin bireysel öğrenimini teşvik etmekle beraber bu ödevler, çalışmalarının sadece o an için değil, gelecek için de anlamlı olmasını isteyen kişiler için moral bozucu olabilir.

Diğer yandan yenilenebilir ödevler”, öğrencinin bireysel öğrenimini destekleyen ve aynı zamanda dünyaya değer katan ödevlerdir. Yenilenebilir ödevlerde, öğrencilerden kendi öğrenmelerini desteklemenin yanında sınıf içinden ve dışından diğer öğrenciler için faydalı olacak açık lisanslı, önemli eserler oluşturmaları istenir. Örneğin; klasik yenilenebilir ödevler, öğrencilerin, ders kitapları için yeni örnek vakalar yazmaları, “açıklayıcı” videolar oluşturmaları ve doğrudan öğrenenlerin yerel kültür ve ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde öğrenim malzemelerini değiştirmeleri şeklinde iş birliği içerir.

David Wiley ve Robin DeRosa’nın yeni ders kitapları oluşturmada mevcut malzemelerin uyarlanmasına ilişkin örnekleri de dahil olmak üzere bu üç pedagojik yaklaşımın uygulamadaki diğer örneklerini keşfedin. Her iki durumda öğretmenler, öğrencilere kendi ders kitaplarını hazırlatırlar ve sonrasında Creative Commons lisanslarını uygulatırlar. Uygulamadaki diğer AEK destekli pedagoji örnekleri, Murray ve Azzam’ın öğrencilerinin Wikipedi’deki makaleleri önemli biçimde geliştirdikleri ödevlerdir. Bu ödevleri tamamladıklarında öğrenciler gerek kendi öğrenmelerini gerekse de diğer öğrenci ve eğitmenlerin öğrenmelerini desteklemede faydalı olan açık eserler oluşturdular. Bu örneklerde tek kullanımlık ödevler yerine, yenilenebilir ödevler hazırlayan ve daha geniş bir toplulukla etkileşim kuran öğrenciler bulunmaktadır.

Yenilenebilir ödevlere dair diğer birkaç örnek, bir öğrencinin Bloglar ve Vikiler hakkında hazırladığı yeniden düzenlenmiş açıklayıcı video ve öğrencilerce oluşturulmuş CC lisanslı içerik merkezi niteliğindeki DS106 Ödev Bankası‘dır. Diğer örnekler Open Pedagogy internet sitesinde mevcuttur.

Creative Commons Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.