Bölüm 6: Kütüphaneciler İçin Creative Commons
Ders Hakkında
Bu derste; CC lisanslarını ve CC lisanslı içerikleri eğitim ve araştırma amaçlarıyla kullanmanın başlıca yollarını anlatacağız.
Kursumuz boyunca her bölümün başlangıcında ”neler öğreneceğinize” dair ve “konunun sizin için neden önemli” olduğu ile ilgili kısa bir bilgi olacak ve temel bilgilerin verilmesinin ardından ders içeriklerine ulaşabileceksiniz. Konularla bağlantılı videolarla, grafiklerle ve resimlerle anlatımımızı destekleyeceğiz ve bu sayede bilgileri daha rahat pekiştireceksiniz. Her bölümün sonunda yer alan değerlendirme sınavlarıyla öğrenme düzeyinizi sınayabilir ve eksiklerinizi tamamlama yoluna gidebilirsiniz. Her ünitenin sonundaki sınavlardan aldığınız notlar, dersin sonunda karşınıza çıkacak bölüm sonu sınavına katkıda bulunacaktır. Tüm bölümleri bitirdikten sonra değerlendirme sınavına gireceksiniz.
Dersin Amaçları
- Kütüphanecilerin, Creative Commons lisansları hakkında nasıl temel bilgi sahibi olduklarını açıklamak.
- Kütüphanecilerin Creative Commons lisanslarını kullanarak nasıl kolaylıkla açık erişim materyali sunduklarını öğretmek.
- Kütüphanecilerin, kullanıcılarına yasal olarak erişebilecekleri materyalleri sunmada nasıl yardımcı olduklarını öğretmek.
- Materyaller hakkında bilgi vererek kullanıcıların bu materyalleri daha iyi nasıl anladıklarını açıklamak.
Birinci ünitede; açık erişim seçeneklerine, açık erişim ile ilgili politikalara, açık erişim ile ilgili yanlış söylentiler,
İkinci ünitede; açık eğitim kaynakları ve ücretsiz kütüphane kaynakları, açık eğitim kaynaklarının kısa bir tarihçesi,
Üçüncü ünitede; kaynakları değerlendirme, düzenleme ve uyarlamalar, Marc kayıtları ve üst veriler,
Dördüncü ünitede; açık eğitim kaynakları için bir CC lisansı seçmek ve adli davalara, açık eğitim kaynaklarının erişime açılması, kütüphane web siteleri, kütüphane konu rehberleri, kataloglama ve Creative Commons,
Beşinci ünitede ise; açık eğitim politikalarının uygulanması
konularına değineceğiz.
Bu bölüm beş başlıktan oluşmaktadır:
1. Bilimsel Araştırmalara Açık Erişim
2. AEK, Açık Ders Kitapları ve Açık Dersler
3. Kaynakları Bulmak, İncelemek ve Uyarlamak
4. AEK Oluşturmak ve Paylaşmak
5. Eğitim Kurumlarının Desteği
Bu bölümün kapsadığı konulardan herhangi biri hakkında daha fazla bilgi isterseniz ek kaynaklara buradan ulaşabilirsiniz.
İsterseniz Creative Commons Açık Eğitim Platformu‘na katılarak dünya genelinde eğitim problemlerini iş birliğiyle çözme, çok uluslu açık eğitim uygulamalarını ve politika projelerini saptama, planlama ve koordine etme konularında da bizlere yardımcı olabilirsiniz.