Bölüm 2: Telif Hakkı Yasası

2. Telif Hakkının Küresel Yönleri

Öğrenme Hedefleri

  • Ülkenizin Telif Hakkı Yasalarının diğer ülkelerinkinden farklı olduğunu karşılaştırabileceksiniz.
  • Dünya çapında yasaları uyumlu hâle getirmek için yapılan uluslararası anlaşmaları ve çabaları tanımlayabileceksiniz.

Görsel 11

Auckland Müzesi tarafındanKüre, Dünya. Açık görünüm” – 2023 CC BY

Neden Önemli?

Telif Hakkı Yasaları ülkelere göre değişiklik gösterse de internet, telif hakkıyla korunan çalışmaların küresel olarak dağıtılmasını ve paylaşılmasını tek bir tuşla mümkün kılmıştır. Çalışmalarınızı internette paylaşmak ve ülkeniz dışında başkaları tarafından yayımlanan çalışmaları kullanmak sizin için ne anlama geliyor? Hindistan’dan birinin Kenya’ya yaptığı seyahatler sırasında çektiği ve ardından YouTube’a yüklediği bir video için hangi yasa geçerlidir? Bu video Kanada’daki biri tarafından izlendiğinde veya indirildiğinde ne olur? Telif Hakkı Yasası, dünya genelinde her ülke tarafından yerel ölçekte uygulanmaktadır. Karmaşıklığı en aza indirmek amacıyla hükümetler, telif hakkı ile ilgili temel ögelerin dünya genelinde uyum içinde çalışabilmesi için uluslararası anlaşmalar imzaladılar. Bu anlaşmalar, yerel Telif Hakkı Yasalarının uyması gereken temel uluslararası ilkeler olduğu anlamına gelir.

Sizin İçin Neden Önemli?

Herhangi bir şeyi çevrim içi olarak yayımladığınızda veya yeniden kullandığınızda sizin için hangi yasanın uygun olacağını hiç düşündünüz mü? Farklı kullanıcıların sizin çalışmanızla bulundukları ülkeye göre yapabileceklerinin çeşitlilik göstermesi sizce nasıl bir anlam ifade ediyor? Bu sizin için anlamlı mı yoksa anlamsız mı?

Lisans

 Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı için ikon

Creative Commons Copyright © 2023 by Boğaziçi Üniversitesi Dijital Eğitim Koordinatörlüğü is licensed under a Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı, except where otherwise noted.

Bu Kitabı Paylaş